· 

Vrij

 

 

Opgegroeid in een vrij land, waar je altijd voor je mening mag uitkomen. Waar we willen dat iedereen elkaars mening respecteert. Tenminste dat dacht ik.

 

De laatste tijd hoor ik in mijn hoofd steeds vaker de regels uit een lied van het Klein Orkest, inmiddels een kleine veertig jaar oud.

Maar wat is nou die heilstaat,

Als er muren omheen staan?

Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan?

Ach, wat is nou die heilstaat, zeg mij wat is ie waard, Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard?

 

Oost Berlijn en de onvrijheden daar, ze maakte toentertijd diepe indruk. Gelukkig leven wij in het vrije Westen. Tenminste dat dacht ik.

 

Helaas er kwam een virus uit China, dat veroorzaakte sterfgevallen. We zijn nu een jaar verder en waar is onze vrijheid? We zijn voor zover mogelijk opgesloten in ons eigen huis. Zoveel mogelijk geïsoleerd van onze medemensen. De overheid bepaalt welke bedrijven gesloten worden. We worden stelselmatig door de media eenzijdig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. En de besluitvorming in dit land wordt niet meer democratisch vanuit de Tweede Kamer geregeld. Maar regels worden op zondag met een eenzijdige blik vanuit een discipline achter gesloten deuren opgesteld.

 

We leven in Nederland, dan mag je daar toch iets van vinden. Ook als het kritisch is of als je een andere mening hebt. Dan mag je jouw mening op Twitter, Facebook, of YouTube plaatsen. Tenminste dat dacht ik.

 

De wereld is gedraaid, je bent een wappie als je kritisch bent, wordt weggezet als een complotdenker. In de tussentijd betaald de overheid influencers om de mening van het zondagochtendoverleg uit te dragen. Noemde we dat vroeger, lees een jaar geleden, niet propaganda?

 

Door de eenzame opsluiting is het internet onze redding, we bestellen online boodschappen, kijken online film, versturen appjes en de bedrijfsoverleggen gaan online. Alles is herleidbaar. Big brother is watching you. Boven Nederland is er nog een grotere macht die censuur toepast op Social Media, waardoor kritische noten gezien en in sommige gevallen verwijderd worden. In artikel 7 van de Nederlandse grondwet staat vrijheid van meningsuiting, wat in de grondwet staat dat is een hard feit. Tenminste dat dacht ik.

  

Ik leef in een democratie, in een land van vrijheid, in een heilstaat. Tenminste dat dacht ik.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0